Zaterdag 10 september is Kimberley met de speed ferry naar Lombok vertrokken. Ze zal daar haar vriend Mang van het vliegveld halen in Mataram en dan aan een reis van 2 weken door Lombok en Bali beginnen. Ik ben dus weer alleen aan boord. In de loop van de week heb ik nieuwe buren gekregen, bekenden van Sail Indonesia. Het zijn de Canadese “Green Ghost”, inderdaad een groene boot, en de Franse Jeaneau “Helios”. De bemanning van Green Ghost is, in verband met een sterfgeval in de familie, snel naar Canada vertrokken. Op hun verzoek hou ik, samen met Jason van de “Trenelly”, hun walstroomaansluiting in de gaten. Mocht de stroom uitvallen, moet de lader opnieuw opgestart worden om te voorkomen dat de diepvriezer ontdooit. Het zou niet de eerste keer zijn dat een schipper kostelijke maaltijden en ingevroren vlees overboord moet zetten vanwege elektriciteitsproblemen. Rentokil is nog een keer langs geweest voor de nabehandeling en heeft, tegen de bedrijfscode in, een fles met bestrijdingsmiddel op de Gemini achtergelaten. Indien nodig kan ik nu zelf ‘nabehandelen’.
Lovina, aan de noordkust van Bali, is de volgende ontmoetingsplaats van Sail Indonesia. Er zijn onderweg niet veel geschikte ankerplekken en er kan er een sterke stroom staan. Zorgvuldiger dan anders plan ik de dag, het tijdstip van vertrek en de route. 15 september, het is bijna halve maan (de tijstroom is dan minder sterk) vertrek ik 2 uur voor laag water en vaar dicht langs de kust naar het noordoosten. Het gaat goed en om half drie ’s middags laat ik het anker vallen in de baai van Labuan Amuk (8° 31.02 115° 30.60) dicht bij de Odyssey, een onderzeer voor toeristen, die daar aan een drijvende kade ligt. Voor 85 dollar kun je met het ding naar 20 m diepte om de onderwaterwereld te bewonderen.
Het is een aardige ankerplek, dicht bij het strand van een kampung, maar erg rolly. Er is een terminal voor vrachtschepen en een terminal voor cruiseschepen, die niet meer in gebruik is vanwege de ondiepte. Men is er nog niet uit wie het uitbaggeren moet betalen.
De volgende dag ben ik vòòr negen uur al onder zeil en vaar langs een interessante kust met rijstveldjes en kanostrandjes. Er zijn heuse parkeerstranden voor kano’s. Het lijkt wel of elke Balinees een kano heeft.
Bij de kaap van Gili Selang moet ik gijpen om de tocht naar het noordwesten te kunnen vervolgen. De stroom staat tegen en met 25 knoop gaat het nog hard waaien ook. Bij Amat beach (8° 19.7 115° 38.4) ga ik voor anker tussen meerdere andere jachten.
Op 17 september ga ik om half acht ankerop. Helaas is er weinig wind, maar er is wel een prachtig zicht op de Gunung Agung, de hoogste vulkaan van Bali. Ook deze heet actief te zijn; in 1964 was de laatste eruptie. Op zee krijg ik de “Narid” in het vizier. Zij komen van Gili Air en varen in één ruk naar Lovina Beach. Het laatste uur krijgen we een escorte van een kano die ons voorgaat tussen de riffen door, in de hoop ons later water en diesel te kunnen verkopen. Om 16:30 ga ik voor anker bij Lovina Beach, waar het al erg druk is met Sail Indonesia deelnemers. Vlak voor “Sea Topaz” kan ik nog net een plekkie vinden. Het is leuk Dirk en Anneke van de “Narid” weer te zien. Zij zijn vanaf Darwin via de Molukken gevaren. Later komen Dick en Anita met “Kindofblue” er ook nog aan en even later zijn we met zijn allen met de dinghy op weg om aan land te gaan kijken.