Met de bodem van de scheepskas in zicht was het regenseizoen van Queensland de uitgelezen periode om in Nederland weer aan de slag te gaan. Ik besloot de lange vliegreis naar het vaderland dit keer te onderbreken met een bezoek aan Shanghai. Om een indruk te krijgen van deze megalopool leek me een dag of vier voldoende. Achteraf bezien had ik er echter wel een paar weken willen blijven en de kans is dan ook groot dat ik er terugkeer. Ik nam mijn intrek in Koala Garden House in een oude wijk van het district Hongkou. Geen slechte plek. Een rustige omgeving waar het alledaagse Chinese leven aan je voorbij trekt, terwijl een aantal straten verderop je je in het duizelingwekkende tempo van een megacity kunt storten. Opvallend vaak wordt Shanghai met kernachtige omschrijvingen neergezet. In vroeger tijden werd het gezien als het Parijs van het verre Oosten, het Paradijs voor de avonturiers of de Hoer van de Oriënt.
Eind jaren 60 maakte de Culturele Revolutie met Mao een einde aan de decadentie van Shanghai tot dat eind jaren 70 het contact met het westen werd hersteld en de economische heropbouw van de grond kon komen. Tegenwoordig kom je omschrijvingen van Shanghai tegen als de Motor van China, het Financiële centrum van Azië of de Snelstgroeiende stad van de wereld. Shanghai is werkelijk de volledige 24 uur in bedrijf of het nou gaat om restaurants, shops of (hard) werken. De stad heb ik fascinerend gevonden. De architectuur is een blend van oud , klassiek en hypermodern, het eten is werkelijk een hoogtepunt. Niet alleen de grote restaurants maar evenzeer de kleine warungs in malls, metro stations of achteraf straatjes kunnen onverwachte eetervaringen opleveren. En de mensen: uiterst vriendelijk en nieuwsgierig. Leuk te bemerken dat er stiekum geprobeerd wordt met je op de foto te komen. Als je je bereidwilligheid toont, dreigen ontmoetingen uit te lopen in volledige ‘shoots’. De taal vormt geen probleem; er is altijd wel een Engels sprekend persoon in de buurt als handen en voeten niet toereikend blijken.
Eenmaal in Nederland wachtte mij, naast het warme weerzien met familie en vrienden, een vroege kou met vorst, sneeuw en ijs. Coja wist mij snel een dikke, lange winterjas toe te spelen. Er werd geschaatst, maar jammergenoeg zag ik geen kans mijn schaatsen uit de berging op te diepen. Wat was er wereldwijd toch aan de hand met het weer? Eind december kwamen in Australië grote delen van Queensland onder water te staan. Ik vreesde voor het behoud van mijn bootje, die in het zwaar overstroomde Bundaberg op de kant stond. Meer door geluk dan wijsheid stond de Gemini juist in de marina buiten de stad die, vanwege de breedte van de rivier, niet overstroomde terwijl de city marina door het water werd weggevaagd. 70 jachten werden door de sterke stroom meegesleurd, 40 ervan zijn nooit meer teruggevonden...
you tube
Begin februari 2011 kondigde orkaan Yasi zich aan om in Queensland aan land te gaan met een kracht die Katrina zou gaan overtreffen. Het werk heb ik stilgelegd en een dag lang heb ik aan het computerscherm gekluisterd gezeten. De hit vond net ten zuiden van Cairns plaats (hoe het landschap er uitziet nadat er een orkaan overheen is geweest, heb ik later kunnen aanschouwen toen ik bij Dunk Island voor anker ging), zo’n 500 mijl ten noorden van Bundaberg waar de Gemini op de kant stond. Door de goede voorbereiding van de Queenslanders vielen er slechts enkele slachtoffers. Je weet het maar nooit met orkanen, plotsklaps kunnen ze een onverwachte draai maken. La Gemini kwam er dus nu goed vanaf.
Het werk had inmiddels weer een flinke omvang gekregen en half maart was het een welkome afwisseling om met Proza en Coja, vanwege Proza’s verjaardag, een lang weekend in Barcelona door te brengen. Een mooie mix van shoppen, eating out, cultuur en voor elk wat wils maakte het voor een ieder een gedenkwaardige uitstap.