Aangepast zoeken
Ian Osborne, the Rough guide to Fiji
 

  reisverslagen  
Bericht van week 27 van het jaar 2010, Neiafu, Vava´u, Tonga - door FRANS
Positie: 18° 39.97' S 174° 00.56' W

sy-Alvei
Maandagmorgen 04 juli hebben we ons gemeld bij de douane om in te klaren. De ALVEI een oude, 33 m lange driemaster met 15 bemanningsleden aan boord, was ons voor. In het uur dat we op onze beurt moesten wachten, konden we een praatje maken met een aantal opvarenden van de schuit. De opzet van de ´ALVEI´ is onervaren mensen de kans te geven het oude zeeambacht te leren van een aantal ervaren Tall Ship zeilers. Zij betalen voor drank en voedsel en monsteren in principe aan voor de reis van Nelson NZ naar Port Vila, Vanuatu. Het moreel onder de, veelal jeugdige, bemanning was wat de reis betreft laag. De reis was lang en zwaar geweest. De schipper had zich nauwelijks vertoond en van lessen in navigatie was niets terecht gekomen. Daarenboven zouden ze meer hebben moeten betalen dan, naar hun mening, was afgesproken. Sandra kende een aantal mensen. Zij was ooit aan boord van de Alvei geweest, met het idee om mee te varen, maar had er van af gezien omdat ze de schipper te crumpy (nors) had gevonden. We hoorden later dat ongeveer de helft van de aangemonsterde bemanning is gaan drossen in de hoop met een van de zeilboten van Tonga over te kunnen steken naar Fiji.
sy-Alvei
Het inklaren (douane, agriculture en immigratie) is voorspoedig en in goede sfeer verlopen. Ik heb er plezier in als officials uit hun rol vallen en liever grappen maken of het over vissen op zee willen hebben dan over hun werk. Trouwens, de meeste Tonkinezen heb ik als onvoorwaardelijk vriendelijk en goedlachs meegemaakt.
De eigenaar van de mooring waar we aan hebben vastgemaakt, meldde zich na drie dagen op de marifoon. Met: "French boat, French boat opposite the dinghy dock!" werden we opgeroepen. Het verschil tussen de Franse en de Nederlandse vlag is veel mensen nou eenmaal niet duidelijk. We zijn verkast naar een mooring tegenover het ´Aquarium café´, een leuk caf´ en gratis internet, dus daar gingen we op vooruit. In het cafe ontmoette ik Onno Verver, een gepensioneerde marineman (verbindingsofficier) die in Curaçao is begonnen met cruisen. Onno en Bob van de ´KUDANA´, een enthousiate radioamateur, hebben het modem en de radio van de Gemini getest en kwamen tot de conclusie dat de antennetuner stuk is en niet het modem... De ´KUDANA´ heeft helaas enkele maanden geleden haar mast verloren. Niks zwaar weer of te veel zeil. Het tuig kwam naar beneden in rustig weer, waarschijnlijk als gevolg van barstjes in de hardware of gebroken strengen die Bob niet op tijd heeft opgemerkt.
sy-Kudana
Tonga, ta'ovala Tonga is een koninkrijk en de enig overgebleven Polynesische monarchie in de Pacific. Het is nooit gekoloniseerd geweest en daardoor niet cultureel platgewalsd door een vreemde mogendheid. De diverse missionarissen hebben wel grote invloed gehad. Er zijn vele soorten kerken, met Mormonen als het sterkst vertegenwoordigd. Het geloof wordt met verve gepraktiseerd en op zondag ligt echt alles plat. Het straatbeeld valt op door de overwegend arme behuizing, de vele scharrelende varkentjes en de bijzondere kleding van de Tonkinezen. Bij officiële of feestelijke gelegenheden dragen zowel de mannen als de vrouwen een van gras geweven mat rond hun middel, ta´ovala genaamd. De meeste mannen dragen daaronder een rok (tot over hun knieuml;en), vrouwen dragen vaak een centuur met strengen waar allerlei ornamenten aan kunnen hangen. Wat ook bijzonder is zijn de vele HE/SHE´s - de ´fakaleiti´ - mannen die zich kleden en gedragen als vrouwen, vergelijkbaar met wat ik in Samoa en Tahiti heb gezien. Het schijnt volledig acceptabel te zijn in Tonga, dat wanneer een gezin alleen uit jongens bestaat een van de jongens als meisje op te voeden om moeder te helpen met het huishouden. Velen werken later in winkels en restaurants en sommigen zijn overtuigend vrouwelijk.
Pullman, catamarans, Tonga
Sandra en ik hebben twee replica´s van de polynesische catamarans bezocht waarmee in vroeger tijden de migratie van het Polynesische volk vanuit het noorden (Indonesië) naar de zuid Pacific heeft plaatsgevonden. De catamarans, een project van de Duitser Pullman, is tegelijkertijd een pleidooi voor het gebruik van natuurlijke energie. Wind en door solarpanels opgewekte energie zorgen voor de voortdrijving. (zie ook Sandra´s blog op www.sy-gemini.com)
www.kahungunu.iwi.nz/sections/homepage/documents/TeMatauaMauidailyupdate.pdf
www.kahungunu.iwi.nz/sections/homepage/TEMATAUAMAUI.htm

Donderdagavond zijn we (Onno en zijn Zweedse vrienden en Sandra met een aantal Amerikanen) naar de ´Giggling whale´ gegaan. Sandy, de eigenaar, heeft goede contacten met de locals en had een muziek- en dansavond georganiseerd. De band, regelmatig lurkend van de Kava bowl, maakte prachtige muziek (let op de bas) en de dans door de schoolkinderen was ontwapenend. Vervolgens zijn we naar de kroeg van Tonga Bob geweest waar een show door travestieten werd gegeven. De bedoeling is, als het optreden je bevalt, om bankbiljetten op het geoliede en bezwete lichaam te plakken. De locals gingen echt uit hun plaat van plezier. Na enige niet onverdienstelijke travestietendansjes hadden de meeste van ons het wel gezien.
Giggling Whale, Neiafu, Tonga
Giggling Whale, Neiafu, Tonga
Giggling Whale, Neiafu, Tonga
Giggling Whale, Neiafu, Tonga

terug naar de reisverslagenjuli - november 2007
 Ecuador - Marquesas - Genootschapeilanden
  -Frans

mei - juni 2007
 Panama & Galapagos
  -Harriet & Frans

maart - april 2007
 Cartagena & Panama
  -Frans

maart - april 2007
 Curaçao - Cartagena
  -Iris & Frans

mei 2006
 Curaçao
 STRIPVERHAAL
 - Coja &Proza

april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans


All Rights Reserved 2005-2010. | www.sy-gemini.nl | Design by IMAGEPOINT