Aangepast zoeken

 Recente positie op
 Shiptrak.org

   reisverslagen  
Week 40, 41 en 42 van het jaar 2013, door Frans
Van Rodrigues naar Mauritius
Huidige positie 20⁰.09.61 S  57⁰.29.79 E

Zaterdag 28 september zijn we vertrokken van Port Mahurin na eerst een uur op de Customs te hebben moeten wachten. Het werd een slome reis met daggemiddelden van onder de 100 mijl. Met de kluiver uitgeboomd en het grootzeil met de bulletalie gefixeerd, had het tuig niet te veel te lijden van het geschommel. De nachten waren prachtig met een schitterende sterrehemel en, voor de afwisseling, een glad zeetje. Vanwege een voorspeld front zijn we de laatste dag gaan motoren. Met de ebstroom mee en tussen de noordelijke eilanden van Mauritius door kwamen we mooi voor donker in Port Louis aan. Spectaculair onderweg waren de sprongen van een walvis. Omdat we later de spuit van een tweede walvis zagen, kregen we toch sterk het idee dat de kolos zich voor zijn mattie aan het uitsloven was. De nacht van 1 oktober hebben we afgemeerd gelegen aan de hoge muur bij Customs. Niet een ideale plek met zero cm onder de kiel tijdens eb. "Health" liet de volgende ochtend zo lang op zich wachten dat de Coast Guard, samen met Customs, ons heeft ingeklaard en de gele vlag kon alsnog naar beneden.

Solozeiler Ingo en Drew van de Revelation kwamen ons 's morgens opzoeken en later op de dag konden we mooi de plek van Revelation overnemen. Erg vol dat jachthaventje van Port Louis met 3 tot 4 rijen dik aan boten langszij aan elkaar afgemeerd. Er zijn geen hekken dus elke burger kan de kade op en daar wordt ruim gebuik van gemaakt. Behalve een soort loverslane, is het voor de Mauritianen een geliefde route om te flaneren en van elkaar foto's te maken met bootjes op de achtergrond. Als ze een bakkie op hebben, willen ze wel eens zo brutaal zijn aan boord te gaan voor nog indrukwekkender foto's. Voor een van onze buren was dat reden om uit zijn stekker te gaan toen hij wakker werd van gestommel aan dek en plotsklaps in de ogen van een Mauritiaanse schone keek. Niet om het een of ander maar la Gemini krijgt veel aandacht van mensen op de kade. Japanse toeristen vroegen of ze de boot konden huren en er was een verzoek voor een fotoshoot voor een modeblad. Behalve toeristen komen er ook lokale entrepeneurs langs die van alles hebben aan te bieden, taxi's, car rent, laundry, gas fill, noem het maar op. Rachid is de taximan die weet waar je welke bootspullen kunt halen. De meeste mensen op Mauritius geven er de voorkeur aan Frans te spreken of Creole. Engels is de officiele taaal en wordt onderwezen op school. Ik kom er dus altijd wel uit als mijn schoolfrans te kort schiet. De marina is onderdeel van Le Caudan waterfront, een multi million herontwikkelingsproject van oud havengebied. Le Caudan huist tientallen duty free boetieks, art galleries, high class restaurants, top notch hotels en zelfs een casino. Net als in Penang lijkt hier de marina het romantische decor te moeten leveren. Troy heeft een leuke dame op een van de andere boten leren kennen. Hij was een paar dagen daar zoet mee tot zij terugkeerde naar Slovenie, haar vaderland. Sindsdien zijn we samen druk met de joblist waarvan het monteren van het reserve roer voor de windpilot de meest omvangrijke klus blijkt. Van de watertank hebben we drie compartimenten schoongemaakt,de resterende twee bewaren we voor Zuid Afrika. Inmiddels hebben we wel weer helder water uit de kraan. Leuke dingen doen we ook. Vrijdag zijn we met een groep jotties eerst naar het happy hour geweest in het sjiekdefiebel hotel hier aan de kade. Daarna met een aantal naar de eet- en dansgelegenheid aan de overkant van het kanaal, nog geen 50 m van de boot. De watertaxi brengt je er naar toe. If you can' t beat them, join them want het muziekvolume is zeer fors.


Troy liet zich overhalen om de bull te berijden, nadat anderen hadden toegezegd dan ook een poging te wagen. Zijn tijd van 47 sec was zeker niet slecht. De dame op de bull is Tulip van de catemaran naast ons.Zaterdag zijn we de hele dag naar de paarderennen geweest. Ja, we zijn aan het wedden geslagen en niet onverdienstelijk. Troy speelde kiet voor de kosten van de hele dag en ik kwam in de plus uit na de overwinning van het paard OBAMA, die geen favoriet was. We gaan niet naar la Grande Baie, een baai in het noorden van Mauritius waar veel jachten voor anker gaan. Port Louis is een interessante stad.

Er is een prachtige dagmarkt in een antiek gerestaureerd gebouw en de havengelden zijn niet al te hoog.

Wellicht gaan we aanstaand weekend richting Ile de Reunion. Probleem is dat veel boten op weg naar Durban zich daar verzamelen, wachtend op een geschikt weatherwindow. Het is er tjokvol en als je er niet bijkan moet je verder door naar Durban of terug naar Mauritius, waar het ook vol is.

foto yacht Do-IT

terug naar de reisverslagen Reisverslagen 2011
  -Frans

juli - november 2007
 Ecuador - Marquesas - Genootschapeilanden
  -Frans

mei - juni 2007
 Panama & Galapagos
  -Harriet & Frans

maart - april 2007
 Cartagena & Panama
  -Frans

maart - april 2007
 Curaçao - Cartagena
  -Iris & Frans

mei 2006
 Curaçao
 STRIPVERHAAL
 - Coja &Proza

april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans

All Rights Reserved 2005-2013. | www.sy-gemini.nl | Design by IMAGEPOINT