Aangepast zoeken

 Recente positie op
 Shiptrak.org

   reisverslagen  
Week 38 en 39 van het jaar 2013, door Frans
Rodrigues.

Sommige jotties laten op hun weg naar Zuid Afrika Rodrigues letterlijk links liggen, terwijl ze maar weinig van hun route behoeven af te wijken. Ze missen een uniek eiland vind ik, met prachtige natuur en een interessante, vriendelijke bevolking. Ruim 90% is ĎAfro-Mauritianí en afstammeling van de bevrijdde slaven die in de 19e eeuw Mauritius zijn ontvlucht. In ons favoriete waterhole, waar we zowat dagelijks een biertje gingen drinken, kregen we naast het kroegleven (alleen mannen aanwezig die in het creools ouwehoeren en zich overgeven aan bier, rum en zeer vette worst) ook een idee wat hen bezig houdt. Behalve het Europese voetbal, waar ze veel van af weten, geven ze er blijk van zich gemarginaliseerd te weten ten opzichte van het hoofdeiland Mauritius, 500 km verderop. Hun levensstandaard is lager, gemiddeld hebben ze minder opleiding en de (financiële) mogelijkheden ontbreken ooit het eiland te kunnen verlaten. Voeg daarbij dat, met 40.000 eilanders, bijna iedereen elkaar kent en dan is het niet vreemd dat een aantal lijden aan een soort Ďeilanditisí.Op een Yamaha 125cc off the road hebben Troy en ik een dag het eiland rondgescheurd. Het landschap is bergachtig en ruig met met alleen in de grotere plaatsjes asfaltwegen. Prachtige vergezichten, verlaten strandjes en gehuchten met kleine akkertjes hebben zich aan ons voorgedaan. Aan de zuidkust bekeken we Port le Sud met een goed georganiseerd kitesurfcentrum en op het einde van de dag bezochten we het schildpad sanctuarium. We kregen uitleg over het uitgekiende fokprogramma en keken rond in het museum. De reuzeschildpadden die tot de 17e eeuw met duizendtallen over het eiland moeten hebben rondgeschokt, werden door het fourageren van zeelieden op weg naar IndiŽ volledig uitgeroeid. Ze werden levend mee aan boord genomen, net als de solitaire een vleugelloze, gemakkelijk te grijpen vogel. De aanwezige schildpadden zijn afstammelingen van geimporteerde exemplaren van omliggende eilanden.

Wel geinig om met de E.T´s te spelen die totaal niet schuw zijn en met een langgerekte kop uit hun schild geaaid willen worden.

Om het bevoorradingsschip uit Mauritius, die wekelijks langskomt, zijn kont te kunnen laten keren, is het nodig dat de kleine haven van Mathurin, feitelijk een lagoon tussen omringende koraalriffen, schoon is van andere boten. Zowat alle jachten, een stuk of 10 (de catamaran van Ingo, een paar meter van het rif geankerd, mocht blijven liggen), zowel aan de kade als voor anker, moesten ´s morgens om 6:30 opzouten.

Met het schip eenmaal aan de kaai mochten we terug om in de haven voor anker te gaan. Internetten bleek niet zo gemakkelijk. Het postkantoor heeft 1 computer die je kunt huren. De wifi van de bibliotheek is gratis. Met de kleine notebook kon ik, met de nodige onderbrekingen, mijn email checken. Vreemd dat de iphone antenne het volledig liet afweten, terwijl Troy met zijn Samsung er op los kon gaan .... Met de hoop voorspelde windloze dagen vóór te kunnen zijn, zijn we zaterdag 28 september op weg gegaan naar Mauritius, 320 mijl westwaards.

terug naar de reisverslagen Reisverslagen 2011
  -Frans

juli - november 2007
 Ecuador - Marquesas - Genootschapeilanden
  -Frans

mei - juni 2007
 Panama & Galapagos
  -Harriet & Frans

maart - april 2007
 Cartagena & Panama
  -Frans

maart - april 2007
 Curaçao - Cartagena
  -Iris & Frans

mei 2006
 Curaçao
 STRIPVERHAAL
 - Coja &Proza

april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans

All Rights Reserved 2005-2013. | www.sy-gemini.nl | Design by IMAGEPOINT