Aangepast zoeken

Looking for a
VIDEO-EXPERT
in this region?
Try TOP THE BILL
You found him!

Also expert
in installing
PACTOR-modems.. 

  reisverslagen  
Bericht van week 37 van het jaar 2010, - door Frans Port Vila, Vanuatu; uitstap naar Tanna Positie: 17° 44.732' S 168° 18.740' E

Met de middagvlucht van maandag kan ik nog net mee en na een vlucht van drie kwartier land ik om half vijf met een klein toestel van Air Vanuatu (17 stoelen) op het eiland Tanna. Interresant om die koraalriffen, waar ik de laatste maanden tussendoor heb moeten varen, nu eens vanuit de lucht te zien. Samen met een Australisch gezin met 2 jonge kinderen en Jane en Janet, moeder en dochter eveneens uit Australie, stappen we vervolgens in een 4x4 truck. Over een slecht begaanbare weg, de landingsbaan is de enige verharde weg op Tanna, volgt een twee uur durende rit door de Tanneese jungle. Zo nu en dan rijden we langs een village waar vrolijk zwaaiende locals nieuwsgierig de truck inkijken. Een stop wordt gemaakt in Lenakel, de hoofdplaats (1000 inwoners). We maken een wandelingetje en bezoeken de Cooperative Store waar werkelijk van alles te koop lijkt, van bananen tot prikkeldraad. De haven stelt niet veel voor en met wind uit de westhoek zou ik hier niet graag voor anker willen liggen. Er ligt een klein vrachtschip aan een eveneens kleine kade; voor een tweede zou geen plaats zijn geweest.

Met de combinatie van weelderig groen, hoogteverschillen (heuvels van rond de 500 meter) en de markante aanwezigheid van banyans, palm- en varensbomen, vind ik de jungle van een ongekende schoonheid (De banyan op de foto behoort tot de grootste drie van de wereld). Met een bijna permanente vulkanische uitstoot van as is de bodem hier waanzinnig vruchtbaar. Zelfs een steen zou hier nog wortel schieten. Het contrast is groot als we in de buurt van de Yasur komen, de vulkaan van 361 m. Het landschap wordt plotsklaps kaal en grijs en roept associaties op met desolate films zoals ‘Porcile’ van Pasolini. Kelson, de chauffeur, krijg met zo’n vlakke ondergrond puberale neigingen en kan het niet nalaten even te gaan scheuren. Wat wil je als je in de jungle gedoemd bent tot urenlang stapvoets zwoegen. Eenmaal de pas van de vulkaan over zijn we snel bij ons onderkomen voor de nacht. “Jungle Oasis” bestaat uit een aantal hutten, ieder met 4 britsen, en een centraal huis wat aangewend wordt als restaurant en ontmoetingsruimte. Zoals elders in de wereld zijn de hutten op palen gebouwd en opgetrokken van materiaal wat de omgeving verschaft. Er liggen gevlochten matten op de vloer en iedere brits heeft een ‘heavy duty’ klamboe. Na enige verwarring bij Daniel, de gids, over wie bij wie hoort (Jane, Janet et moi ogen voor hem als een gezin), word ik ingedeeld in een hut met Bruno, een Fransman, die op dat moment nog op de vulkaan vertoeft. Met de 4x4 is het dan een kort ritje naar de ingang van Mount Yasur.
Jammer dat het al donker is als we de laatste 150 meter langs een railing van takken omhoog klauteren. Juist de schemering, waar je de krater nog in zijn geheel kan waarnemen, had me interessant geleken. Onderweg, met het koplampje op, kunnen we horen hoe Yasur rommelt, zucht (zwavelwolken) en steunt. We lopen om lavablokken heen die volgens Daniel er nog niet zo lang liggen. Tja, feitelijk is het bloedje link een actieve vulkaan te bezoeken. In de loop der jaren hebben hier meerdere gidsen, dorpelingen en touristen het leven gelaten. Eenmaal bij de krater in de buurt is er een groepje Duitse vulkaan aficionado’s, die met filmcamera’s en digitale camera’s (op statief) in de weer zijn. Voorzichtig schuifel ik naar de kraterrand en realiseer me dat dit in Europa, laat staan de VS, nooit mogelijk zou zijn. Er is geen railing of hek, helemaal nada. In de krater, zo’n 100 meter diep, zie ik een gloeiende plek en rook. Dan hoor ik een explosie, luid gerommel, de grond gaat trillen en ik zie een roodgloeiende magmastraal de hoogte in spuiten. Bloody hell! Het Haagse oudejaar is hier helemaal niets bij! Er volgen dan nog een aantal nastootjes en geluid van vallend gesteente. Grofweg elke 5 minuten herhaalt zich dit proces en het is opmerkelijk hoe stil iedereen is. Deze heftige natuur dringt binnen, bij iedereen. Verbijsterd sta ik enige tijd deze ongelooflijke aardse krachten te aanschouwen. In het donker is dit vuurwerk inderdaad zeer spectaculair en men zegt dat je gloeiende lavablokken die op je afkomen, ’s nachts niet alleen beter kunt zien, maar mogelijk ook nog kunt ontwijken. Het meisje van het Australisch gezin wordt zo bang dat we besluiten na een half uur weer naar beneden te gaan. Later bedenk ik dat ik wellicht met de Duitsers mee terug had kunnen gaan ...
Tijdens het avondeten krijgen we bezoek van het kinderkoor van het dorp in de buurt. Ze zijn 7e dag adventist en zingen religieuze liedjes. Met de donaties van toeristen proberen ze een jaarlijkse boottrip naar Port Vila te bekostigen om zo mee te kunnen doen met een zangcontest. Ik laat me vertellen dat de mensen die in de jungle leven niet veel geld nodig hebben. Op zaken na zoals suiker, een nieuw T-shirt en schoolgeld wordt het meeste door de natuur verschaft. Het tekort aan schoolboeken is nijpend. Met een organiserend committee achter zich nemen sommige yotties, die van Nieuw Zeeland naar Vanuatu varen, lesmateriaal mee. Ik heb op eigen houtje wat boekjes, schriftjes en schrijfmateriaal meegenomen, die ik nog moet zien te slijten.
In de hut ontmoet ik Bruno.Vulkanen zijn zijn passie en hij is voor de 2e keer op Tanna. Al zijn vakanties, hij werkt bij een Frans energiebedrijf, hebben met vulkanen te maken. Hij leest er over, beklimt ze, bestudeert ze en brengt ook wel eens een nacht door bij een krater. Ongelukken hebben zich niet voorgedaan, hoewel onlangs zijn schoenzolen door gloeiend lava zijn verbrand en hij sindsdien op zijn slippertjes de Yasur beklimt.

Bruno heeft ook te voet de omgeving van Yasur verkend en de villages bezocht. Overal werd hij vriendelijk ontvangen, behalve in een zogenaamd John Frum dorp. De John Frum beweging is een ‘Cargo cult’. Cargo cults zijn religieuze bewegingen wiens gelovigen verwachten dat er grote hoeveelheden aan moderne weelde (vroeger wapens en gereedschap, tegenwoordig wasmachines en haardrogers) zal worden geleverd door een bovennatuurlijke macht dan wel inwoners van verre landen. Het is rond 1850 ontstaan toen, in de beleving van de eilanders, scheepsladingen vol met door hen hooggewaardeerde westerse spullen door zeelieden naar de eilanden in de Stille Zuidzee werden gebracht. Zeelieden raakten toen geassocieerd met het bovennatuurlijke. Dat een schip vol kon liggen met messen, zagen, bijlen en musketten moest wel een zending zijn van de voorouders. De John Frum beweging is een variatie op het thema en hangt samen met de gigantische ladingen die de Amerikanen in de 2e wereldoorlog naar de Zuidzee eilanden versleepten en de vrijgevigheid van de vooral donkere soldaten. Sindsdien proberen de Frum volgelingen met hun eigen bovennatuurlijk ‘getover’ nogmaals ladingen aan westerse technologie hun kant op te krijgen.
Een voorbeeld van dit getover is een dorp dat elke vrijdagnacht niet slaapt, maar zingend en dansend doorbrengt. John Frum zou vrijdag als zijn speciale dag voor verering hebben gekozen. Elke vrijdagnacht worden er in dit dorp ter ere van Frum zeven nieuwe liederen gezongen, een voor elke dag van de week .. Voor de naam John Frum zijn verschillende verklaringen. Een ervan is dat het een Amerikaanse piloot was die een noodlanding op de vulkaan Yasur moest maken en, vanwege een verwonding aan zijn been, lopend met een staf het dorp in kwam lopen. Hij moet toen erg op Moses hebben geleken. Een andere is dat John Frum de chauffeur was van een truck van het rode kruis en gratis medicijnen uitdeelde. Sindsdien is het rode kruis een van de symbolen van de John Frum beweging.

Na leuk met Bruno te hebben gekeuveld, kruip ik onder de klamboe en neem nog een grog. Ik hoor het gegrom van de Yasur op de achtergrond en voel me liggend “Under the Vulcano”, gelijk de film met Peter Finch en niet te vergeten Jaqueline Bisset... Peter Finch drinkt zich in deze rol de verdoemenis (de krater) in. Ik hoor ook junglegeluiden, sommige zijn niet, andere zijn wel thuis te brengen. Het herinnert me aan een nacht op Flores waar ik plotsklaps wakker schrok van gekriebel op mijn borst. Een rat moet op mijn adem zijn afgekomen; de lucht van nassi champur? Ik zag hem nog net onder de deur van het hutje wegglippen. De zware uitvoering van de klamboe denk ik nu te hebben begrepen. Niet alleen voor mosquitos dus, of de spin van 15 cm in doorsnee die Bruno en ik eerder die avond aandachtig hadden gevolgd. Ik val dan in een diepe slaap. ’s Morgens aan het ontbijt (toast en jam) blijken de Austaliers een slechte nacht achter de rug te hebben. Behalve de geluiden van ratten (ze zijn gek op zeep en knagen dwars door je zeepdoosje heen) hadden Jane en Janet hondjes onder hun hut die het niet met elkaar eens waren.
Met lichte regen gaan we op weg naar een zogenaamd ‘kastom village’, een village waar de oude religie en gebruiken van de voorouders in ere worden gehouden en worden overgedragen op de jongere generatie. Het eerste wat me opvalt is hoe keurig onderhouden het er is. Veel tijd wordt besteed aan het aanharken van het erf. Op de dansvloer van het dorp, een open plek bij een banyan boom met een poort tussen de luchtwortels, krijgen we een aantal dansen te zien. Het is een voordracht voor ons touristen en tegelijkertijd een oefening voor de jeugd. De real thing vindt alleen met ceremonies plaats. Een leerling, zie foto, wil maar niet opletten en ziet op zijn beurt de touristen als een schouwspel. De nambas, peniskokers, komen in heel Vanuatu voor. Vormgeving en kleur verschilt per eiland en meestal worden ze alleen met ceremonies gedragen. De nestor van de groep laat als afsluiting zien hoe met behulp van een grote en een kleine tak (ik meen Hibiscus..) je binnen 5 minuten vuur kan maken. Niet draaien, maar in de lengterichting van de tak stevig wrijven. Ongelooflijk!
We rijden door naar Port Resolution, genoemd naar het tweede schip van Cook, en krijgen een lekke band. Een reservewiel is niet aanwezig en het duurt een aantal uur voor dat een andere truck zijn reservewiel komt brengen. Port Resolution is de beste ankerplaats van Tanna. Ik zie in de baai 9 jachten voor anker liggen en bezoek de jachtclub en het dinghy strand. Aan de rand van de klif bij de jachtclub ontmoet ik een Tanneese vrouw die mij precies kan vertellen, ze spreekt alleen Frans, welke boten er hoe lang liggen. Omdat zij een uur later nog steeds op dezelfde plek zit, krijg ik de indruk dat zij mogelijk van overheidswege het bootjesverkeer in de baai in de gaten houdt. De douane van Vanuatu zou zeer beducht zijn voor smokkel, krijg ik later op het kantoor van TNT te horen (waar ik hoopte een pakket uit Nieuw Zeeland te kunnen afhalen).

Pas vrijdag om 5 uur ’s middags heb ik eindelijk de onderdelen voor de dynamo in mijn bezit. Zondag ben ik de hele middag met electroman Rod in de weer geweest de dynamo weer in te bouwen en ...
“Het werkt!”

terug naar de reisverslagen



juli - november 2007
 Ecuador - Marquesas - Genootschapeilanden
  -Frans

mei - juni 2007
 Panama & Galapagos
  -Harriet & Frans

maart - april 2007
 Cartagena & Panama
  -Frans

maart - april 2007
 Curaçao - Cartagena
  -Iris & Frans

mei 2006
 Curaçao
 STRIPVERHAAL
 - Coja &Proza

april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans


All Rights Reserved 2005-2010. | www.sy-gemini.nl | Design by IMAGEPOINT