Aangepast zoeken

 

  reisverslagen  
Bericht van week 24 van het jaar 2010, Opua Marina, Opua, Nieuw Zeeland- door FRANS Positie: 35° 18.941' S 174° 07.235' E

Maandag 14 juni zijn we inderdaad van Marsden Cove vertrokken, samen met zo'n 12 andere schepen; volgens de douane zouden de meeste buitenlandse boten op weg zijn gegaan. Er stond buitengaats 20 knp wind dus de nieuwe verstaging werd gelijk aan een test onderworpen. Onderweg maakten de Grib files (grafische weerberichten via de SSB radio) ons duidelijk dat een LOW vanuit New Caledonia verder aan het uitdiepen was en weinig beweging te zien was vanwege een HIGH in het oosten die de gang blokkeerde. De eerste dag is een boot al teruggegaan naar OPUA NZ vanwege de weerberichten.
Sandra heeft zich de eerste avond met 30 knp wind en korte 4 m hoge golven goed gehouden en haar eerste wacht gelopen, zodat ik een paar uur kon slapen. Daarna is ze toch ziek geworden. Op het radionet van dinsdagmorgen bleken op de andere boten de opstappers en de kinderen ziek. Ik zelf heb een aantal zwakke momenten gehad, maar een pilletje van Dirma van de DINGO had zijn gewenste effect. De schippers baalden vanwege het LOW, omdat we er niet zo maar omheen konden. Vrijdag en zaterdag zouden we het voor ons kiezen krijgen met vlagen van 45 knp wind. De ervaring leert dat dat dan ook wel eens 55 knp zou kunnen worden. Geen prettig vooruitzicht. Op een bepaald moment gaven de weersvoorspellingen aan dat zo veel mogelijk westelijk gaan geen oplossing meer zou bieden. Behalve uitgediept was dit LOW ook aardig breed getrokken. DINGO heeft advies gevraagd aan de Duitse weerman ( KIRA, de invaller voor Winfried die in Duitsland zit) die terstond adviseerde terug te keren. De GEMINI en CRIES and WHISPERS een Vlaamse boot, volgden daarna. Om terug in Nieuw Zeeland te komen bleek niet gemakkelijk. Opkruizen tegen de hoge golven bracht te weinig met de zware GEMINI, maar met motorzeilen (met grootzeil en motor kun je hoger aan de wind) gaf het wel resultaat. Bij de CRIES AND WHISPERS is bij de terugtocht een zaling ontzet geraakt. Donderdagmorgen vroeg was de GEMINI terug in NZ, 's avonds gevolgd door CRIES AND WHISPERS en TUXEDO JUNCTION een Kiwi boot van 5 ton. In totaal, kregen we later te horen, zouden zo'n 10 boten zijn teruggekeerd. Voor de boten die naar het meer Westelijk gelegen Nieuw Caldonia op weg waren bleek later dat er aan de westkant toch kansen zouden zijn geweest langs het LOW te komen, dat ook nog eens bleek te zijn afgezwakt. Poepzuur voor de schippers. Van de 40 knopen wind die op de hoogte van NZ waren voorspeld zijn nu, terwijl ik dit schrijf een schamele 20/25 overgebleven.
sy-Gemini, vertrek Wangarei
Ik zelf was niet zo teleurgesteld. Ik zou geen kans hebben gezien na het slechte weer nog zo ver oostelijk te komen om Tonga te kunnen bereiken. De GEMINI heeft zijn shakedown gehad en behalve een lekkage bij de ankerwinch ( ja, als gevolg van gepruts door I.Y.S.) waren er slechts een aantal kleine problemen. Maandag a.s.gaan we weer, behoudens onvoorziene omstandigheden, van kiet af.

terug naar de reisverslagenjuli - november 2007
 Ecuador - Marquesas - Genootschapeilanden
  -Frans

mei - juni 2007
 Panama & Galapagos
  -Harriet & Frans

maart - april 2007
 Cartagena & Panama
  -Frans

maart - april 2007
 Curaçao - Cartagena
  -Iris & Frans

mei 2006
 Curaçao
 STRIPVERHAAL
 - Coja &Proza

april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans


All Rights Reserved 2005-2010. | www.sy-gemini.nl | Design by IMAGEPOINT