Behalve de carstereo blijkt ook de Sony-laptop, waarmee ik navigeer en emails van zee verstuur, niet meer te werken. Het heeft niet mogen baten hem van boord te halen en in de droge omgeving van Tom’s huis op te slaan. Volgende week hoor ik van een computerbedrijf of er nog iets te repareren valt.
Van de week was ik ’s avonds laat op het internet naar een nieuwe carstereo aan het speuren toen ik wat vaag gestommel op het dek hoorde. Eerst dacht ik met een kat te doen te hebben; sommigen redden het via de aluminium ladder naar boven te klimmen. Later bleek het een possum te zijn. Geinig beestje om te zien. De gemiddelde Kiwi denkt hier echter anders over. Zelfs zacht geaarde Nieuw Zeelanders schijnen een pathologische haat te kunnen hebben tegen dit uit Australië geďntroduceerde buideldier. Ze worden algemeen als plaag beschouwd, vergelijkbaar met het konijn en de reuzenpad in Australië.
Rond 1840 hebben ondernemende lieden de Brushtail Opossums (zouden wij ze pluimstaart possums noemen?) in de vrije natuur van Nieuw Zeeland losgelaten met de bedoeling een bontindustrie van de grond te krijgen. Vijftig jaar later kreeg men door wat voor kapitale fout hier was begaan. Zonder natuurlijke vijanden was er een explosieve groei van de populatie ontstaan. In het ecosysteem van Australië hebben bomen een betere afweer met gif en doornen en zijn er meer voor de possums schadelijke parasieten. Met een ongekende trek in bladeren, bessen en vruchten vernietigen ze niet alleen inheemse bomen, maar ook de boomgaarden en tuintjes van de burgers. Een aantal inheemse vogelsoorten werd met de ondergang bedreigd. Behalve als gevolg van het verdwijnen van vegetatie, ook omdat possums gek zijn op vogeleieren. Tenslotte bleken ze ook nog eens schadelijk voor de zuivelindustrie, omdat ze een vorm van tuberculose onder runderen kunnen overdragen.
In 1940 werd de possum de oorlog verklaard. Er volgde wetgeving met een boetestelsel op het houden en loslaten van het dier en er is een tijd geweest met bounty-hunters en droppings van gif vanuit de lucht. Pogingen om het bont van de possum, samen met merinowol, populair in de kledingindustrie te krijgen, zijn de meest recente. Blijvend succes is uitgebleven. Het aantal possums wordt nu geschat op 30 miljoen, 7x zo veel als er Nieuw Zeelanders zijn. Worden er geen effectieve maatregelen gevonden moet dit beestje in staat worden geacht Nieuw Zeeland te veranderen in een kale woestenij.
Zaterdagavond was er een ‘Potluck en B-B-que’ hier op Dockland 5. Iedereen neemt zijn eigen vlees en drank mee en iets voor de groep. Erg gezellie met zo’n 30 yotties. De Nieuw Zeelandse mosselen die werfbaas Charlie (zie foto) inbracht waren niet alleen groot, maar ook erg lekker.