Gemini Route Logboek van Alles wat Contact
<< >>
Weekbericht 38 van het jaar 2007, TAINA anchorage, TAHITI, Genootschapeilanden - FRANS
Malavai Bay
Lars  "This is a place you can easily get sucked into" zei Lars van de Luna van de week en dat is zo. De anchorage hier is relatief veilig (achter het rif, geen koraalkoppen) en comfortabel (marina in de buurt voor de dinghy, water etc, grote supermarkt dichtbij) en er is geregeld openbaar vervoer alle richtingen op. Het risico ontstaat dat je te lang blijft hangen en laat in het seizoen (orkaanseizoen begint in november) nog Fiji of Nieuw Zeeland zou willen bereiken. Ik moet sowieso wachten op de onderdelen van de windpilot die pas volgende week zullen worden verstuurd. Omdat het voor mij qua tijd krap wordt, heb ik besloten de Gemini in Frans Polynesië voor het orkaanseizoen op de kant te zetten. Bij de werf Chantier Naval des Iles Sous le Vent op het eiland Raiatea www.raiateamarine.com, zo’n 100 mijl verwijderd van Tahiti, is het gelukt een definitieve reservering te krijgen. Half oktober wordt ik daar verwacht, zodat ik begin november in Nederland kan zijn. Twee weken heb ik wel nodig om de Gemini te prepareren voor een half jaar op de kant. Het volgend seizoen zal ik dan tijd genoeg hebben, behoudens onvoorziene technische problemen, om Frans Polynesie verder te verkennen om dan via de Cookeilanden (Suwarrov), achtereenvolgens naar W.Samoa, Tonga en Fiji te varen. De eindbestemming van dat seizoen zal dan waarschijnlijk Nieuw Zeeland (Opua) zijn.
Matavai bay
Deze week heb ik in het noorden de Matavai baai bezocht, waar in 1767 Wallis, die Tahiti heeft ontdekt, het anker heeft laten vallen, gevolgd door Cook in 1769 en Bligh in 1788. Bougainville die enkele maanden na Wallis via een andere baai Tahiti bezocht, wist niet dat Wallis al in naam van de koning van Engeland Tahiti had geclaimd en nam het in bezit voor Frankrijk. In die tijd werden nieuw ontdekte gebieden als een vorm van ‘landjepik’ simpelweg toegeigend. Wallis kwam niet veel te weten over Tahiti. Hij was meestal te ziek om op onderzoek uit te gaan. Bougainville daarentegen had in korte tijd een indruk van de zeden en gewoonten. Hij zou zijn ontvangen door een flotille aan kano’s beladen met kokosnoten, vruchten en gevogelte als kadootjes.Bougainville op zijn beurt gaf spijkers en oorringen. Hij beschrijft de Tahitianen als vriendelijk, vrijgevig en seksueel ongeremd. Zij zouden bij de Fransen er op aan hebben gedrongen een vrouw te kiezen en met haar aan land te gaan. In niet mis te verstane gebaren zou zijn voorgedaan hoe met de vrouwen kennis te maken.... Verder beschrijft Bougainville de Tahitianen als habituele dieven; ze stalen als de raven. Hij zou er filosofisch onder zijn gebleven, zich realiserend dat zij geen notie hadden van privebezit. Het bezoek van Cook, die het jaar er na met zijn HMS Endeavour Tahiti bezocht en drie maanden bleef om de transit van Venus over de zon te bestuderen (de navigatie zou kunnen worden verbeterd), heeft een berg aan informatie opgeleverd. Behalve zaken betreffende de flora en fauna beschreef ook hij de zeden en gewoonten van de bevolking ; in het bijzonder de vrouwen en hun openlijke seksualiteit.
click to enlargeDe mythe van Tahiti als een onbedorven paradijs en ‘Isle of love’heeft zich toen snel kunnen vestigen, nog versterkt door de reisverslagen van andere onderzoekers.Voor de Tahitiaanse vrouwen leverden de amoureuze uitstapjes met de zeelui vaak een materieel voordeel op. In Cook’s tijd werden vaak spijkers als kadootje gegeven. Dit kon voor de schepen een gevaarlijk stadium bereiken omdat de hitsige bemanning in staat bleek de spijkers uit hun eigen schip te peuteren. In tegenstelling tot Bougainville wist Cook zich geen raad met het steelgedrag. De Tahitianen zouden voor de grap de Engelsen te slim af willen zijn (meestal gaven ze terug wat ze hadden gejat), maar voor Cook was de kwestie ‘deadly serious’. Hij ging over tot represailles, nam kano’s in beslag, zette een aantal opperhoofden gevangen, maar kreeg geen greep op de situatie. Ook de verspreiding van geslachtsziekten, waarvoor de Fransen de schuld kregen, baarde hem zorgen. Vlak voor hij ankerop ging schreef hij in zijn journaal :´We are likely to leave these people in disgust at our behavior ‘ Misschien was Cook te gevoelig. Toen zij vertrokken moesten de Tahitianen ontzettend huilen; een van hun grote kwaliteiten zou wel vergevingsgezindheid zijn. Cook zou 2x in Tahiti terugkeren voor dat hij in Hawaii werd vermoord.
retour de la Bounty à Tahiti, James Norman Hall Het verhaal van de Bounty heeft me sinds mijn 13e/14e jaar erg geintrigeerd en om nu de plek te zien waar zich een belangrijk deel van de story heeft afgespeeld vond ik erg bijzonder. In het museum van James Norman Hall die 30 jaar, tot zijn dood in 1951, op Tahiti heeft gewoond zijn veel memoriabela verzameld. Hall heeft samen met Nordhof de Bounty trilogie geschreven en met de mevrouw van het museum heb ik aardig over Bligh en zijn muiterij kunnen wauwelen. Naar de oorzaken van de muiterij is zelfs wetenschappelijk onderzoek gedaan. Historici schrijven dat de werkelijke oorzaak meer er in gelegen heeft dat de bemanning wilde terugkeren naar hun Tahitiaanse vriendinnen dan dat captain Bligh zo’n wrede man was. In romans en films is Bligh immers als een monster neergezet. De ware schurk zou wel eens de emotioneel onstabiele Fletcher Chistian kunnen zijn geweest .......

marché de Papeete

marché de Papeete Zondagmorgen vroeg ben ik samen met Aron van de Carina naar de overdekte marché in Papeete geweest. Bij nader inzien hadden we daar even goed om 7 uur ‘s morgens naar toe gekund in plaats van 4 uur. Nou ja, het was in ieder geval erg leuk en het was er geen probleem onbekende drankjes of vruchten te proeven. Daarna zijn we naar een mis in de kerk geweest in de hoop mooi gezang te horen en de waanzinnige hoeden van de Tahitiaanse vrouwen te zien. Helaas kwamen in een chinees katholieke kerk terecht waar het allemaal niet zo uitbundig was.

 

marché de Papeete

marché de Papeetemarché de Papeete
terug naar de reisverslagen


april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans


All Rights Reserved 2005-2010. http://www.sy-gemini.nl Design by IMAGEPOINT