Aangepast zoeken

SINT MAARTEN naar NEDERLAND
(engelstalig blog)

Water -an art project
  sail.robertschilder.com


 Recente positie op
 Shiptrak.org

Facebook button

Pinterest button

Artist's residence for rent in Zeeuws-Vlaanderen
(the Netherlands) details

SAILING Weather  reisverslagen  
Week 25 t/m 28 van het jaar 2015 door Robert
- DARTMOUTH & TORQUAY


Als je de baai binnenvaart, kom je langs een verdedigingsfort. Het bepaalt meteen de sfeer van Dartmouth met zijn rijke historie en architectuur. Hier vertrokken schepen naar de kruistochten in het Midden Oosten en de eerste kolonisten vanuit Engeland naar Amerika met de ´Mayflower´.

We liggen in een ruime baai aan een pontoon, geen water of stroom maar wel een (nieuwe) steiger. Je hebt dus een dinghy nodig om naar de wal te komen.


Er liggen letterlijk honderden, meest Engelse, zeiljachten.

En er rijdt een prachtig gerestaureerde stoomtrein; samen met de vele bootexcursies die er worden aangeboden op de rivier de Dart en op zee, maakt het Dartmouth tot een echte toeristenstad.

We hebben het rustig aangedaan: boodschapje hier, pubje daar. Favouriete plek is de Dartmouth Yacht Club, daar zijn ook de Wifi, douches, etc.

Veruit het favouriete bier: "a pint of Otter"!

Wandelen naar de kust en aan de andere kant van de baai. Waar de beter gesitueerden hun ´home´ in een waar ´castle´ verbouwen. Het mag ze dan moeite kosten om bij hun huis te komen met al die smalle paadjes, het uitzicht is in ieder geval fantastisch.

Deze foto kwamen we onderweg tegen: dit is duidelijk wél de trots van Engeland, dat zie je zo. Vooral die tweede van rechts. ;-)

En we hebben een uitstapje met de bus naar Totnes gemaakt. Het weer is eerder sfeervol dan zomers; in Nederland en aan de kant van London is het deze dagen een echte hittegolf, maar voor ons is het prima zo.

Daar hebben ze tenminste nog échte boekwinkels met hele redelijke prijzen.

De Saint Mary´s kerk (15e eeuw) in Totnes is bijzonder met een gebeeldhouwd koorhek uit steen, het lijkt wel hout. Daar is heel wat tijd en vakmanschap in gaan zitten. In de oude kerken komt de geschiedenis van Engeland aan je voorbij, zelf zijn ze er dol op. Alles is goed beschreven en iedereen legt het je maar wat graag uit.Donderdagavond kwamen Renée (m´n eega) en Ravi (m´n oudste kleinzoon) over uit Nederland. Ze kwamen aan op Exeter Airport; daar moest een taxi aan te pas komen,´s-avonds is er vreemd genoeg geen openbaar vervoer vanaf het vliegveld.


Binnen de kortste keren stuurt die jongen de dinghy alle kanten op. Met Renée en Ravi heb ik toen die wandeling naar de kust nóg eens gedaan zelfs het weer werkte mee!

Frans deed z´n best om Ravi in een stoomcursus alle zeilknopen bij te brengen, maar krabbetjes vangen is natuurlijk net zo leuk.

Boodschappen doen en de pub in.Zaterdagochtend was er nog een streekmarkt met een goeie slager met lamsvlees, die corniche pasties blijven maar onduidelijk, kaas is daarentegen weer een openbaring.

Daarna zijn we naar Torquay gevaren, een tochtje van bijna drie uur.

Dit lijkt een jongensdroom die waarheid wordt! Nou die heeft wat te vertellen als hij na de vakantie weer op school komt.


Die stad is iets aparts hoor: het centrum bestaat voor een groot deel uit 'outlets' en 'one pound shops' en de mensen uit toeristen en pubers uit heel Europa die hier naar toe komen voor een taalcursus.

Ook de stadsarchitectuur die in Fal- en Dartmouth juist zo bepalend is, is hier een ratjetoe. Volgens de folders is het een 'blend of historic and avantgarde architecture', m'n neus: het is een allegaartje. Maar misschien daarom juist wel aardig.

Terug vanuit Torquay ging makkelijker; we zijn ze weg gaan brengen omdat Exeter toch een reputatie heeft als monument, kathedraal en universiteits stad.

Hier onderweg een wel heel apart wervend bord voor een kerk: "Taste and see that the Lord is Good!" een uitnodiging om bij de Heer op theevisite te gaan.

Frans in de kathedraal van Exeter.

terug naar de reisverslagen


 Reisverslagen 2015
  van Caraïben naar
  Europa
 Reisverslagen 2014
  Zuid Atlantische
  Oceaan
 Reisverslagen 2013
  Indische Oceaan
 Reisverslagen 2012
  Maleisië
 Reisverslagen 2011
  van Australië naar
  Maleisië
 Reisverslagen 2010
  Stille Oceaan
 Reisverslagen 2009
  Stille Oceaan
 Reisverslagen 2008
  Stille Oceaan
juli - november 2007
 Ecuador - Marquesas -
  Genootschapeilanden
  -Frans

mei - juni 2007
 Panama & Galapagos
  -Harriet & Frans

maart - april 2007
 Cartagena & Panama
  -Frans

maart - april 2007
 Curaçao - Cartagena
  -Iris & Frans

mei 2006
 Curaçao
 STRIPVERHAAL
 - Coja &Proza

april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans

All Rights Reserved 2005-2014. | www.sy-gemini.nl | Design by IMAGEPOINT