Aangepast zoeken

SINT MAARTEN naar NEDERLAND
(engelstalig blog)

Water -an art project
  sail.robertschilder.com


 Recente positie op
 Shiptrak.org

Facebook button

Pinterest button

Artist's residence for rent in Zeeuws-Vlaanderen
(the Netherlands) details

SAILING Weather  reisverslagen  
Week 21 van het jaar 2015 door Robert
Bermuda - Azoren

Over deze reis, van SINT MAARTEN naar NEDERLAND is ook een engelstalig blog

ZONDAG 31 MEI


Na donderdag wordt er weer zwaar weer verwacht, met tot 30 knopen wind, maar voorlopig het nog steeds windstil en blijft het dus motoren.

MAANDAG 1 JUNIHet waren er dit keer wel dertig, denk ik, die nieuwsgierig kwamen meezwemmen met de GEMINI. Het zijn andere dolfijnen dan de ´Flippers´ uit de Dolfinaria: kleiner en met vlekken op de rug, maar zeker net zo speels.
O ja, en Frans zegt dat ie een walvis heeft gezien.

DINSDAG 2 JUNI


Vanmorgen hoorden we via het nederlandse radio-netje, dat de OJALA die een gebroken stag én te weinig diesel heeft, via de kustwacht 160 liter diesel krijgt van een passerend koopvaardijschip.. Kijk, dát is nog een positief nieuws! We hoorden via de radio het betreffende schip, de ... uit ... vragen of ze nou écht niets anders nodig hadden.
Die mensen moeten een lintje krijgen voor beste zeelui van het jaar én een fles jenever!

WOENSDAG 3 JUNI

Wel eens op de wc gezeten in een achtbaan? Nou, ik wel! Ik kan je wel vertellen dat je dan blij bent wanneer alles weer op z´n plaats zit.
Vóór de wind varen brengt nogal wat gestommel met zich mee. Ook al heb ik dan een eigen badkamer (wacht ff, dan maak ik een foto)

Groot is het natuurlijk niet en al is het van alle gemakken voorzien, veel onder de douche gaan kan nu eenmaal niet. Het blijft aanmodderen met veel natte lapjes van het Kruidvat en zo.
Ook de privé hut mag er zijn, je kunt er (theoretisch) met z´n tweeén slapen. Maar op slecht weer dagen leg ik mezelf klem (voor deze keer wél goed nederlands) met het hoofdeinde aan de kant die het hoogst is, dat scheelt nogal eens. De boeg, een staaldikte verwijdert, maakt af en toe een rotklap op de golven, maar alles went zullen we zeggen.

Nog zo´n 500 nm (800 km) en we proberen het slechte weer wat er aankomt donderdagavond / vrijdag te omzeilen.

DONDERDAG 4 JUNI


We kiezen voor een zuidelijker koers. Wel meer mijlen maar een gewaarschuwd mens telt voor twee. Zo hopen we alles heel te houden. De GEMINI is een dame op leeftijd, die haar mannetje staat. Radionetje wordt nog wat frequenter ivm het weer, maar de anderen zijn maar moeilijk te verstaan.

Maan komt pas na negenen op, wat minder prettig is want je ziet echt helemaal niks.
Hemelsbreed nog zo´n 300 nm.

VRIJDAG 5 JUNI


Dus, dit is de situatie: de wind is 25-30 knopen en dat blijft zo tot morgen (za) 9.00 uur. De zee is flink met af en toe een ´freak-wave´ waarvan je denkt: "Wil die er nou óverheen, of toch maar eronder door?" Maar het schijnt allemaal zo te horen. So far, so good, zullen we maar zeggen al vliegen de koffiemokken af en toe door de boot. De andere nederlandse zeilers gaan naar Flores en hebben nóg meer wind (Dat hoeft van mij niet hoor!) Bovendien zitten ze met brokken, de SARK krijgt de motor niet meer gestart en dat is erg vervelend als je met deze wind een haven binnen gaat lopen. Maar het radionetje werkte nog net lang genoeg om de hulptroepen klaar te zetten en ze de haven in te slepen. Daar kunnen ze vervolgens niet te lang blijven, want de wind gaat draaien en dan liggen ze onbeschut. Hoe dat allemaal moet?! Wij gaan voorlopig zo door en hopen maandagmorgen vroeg Horta (op het eiland Faial) binnen te lopen.

ZATERDAG 6 JUNI


Wel een stormachtige nacht achter de rug. GEMINI houdt zich prima, dat moet ik zeggen. Frans heeft er een stormfok opgezet, met een leuk kleurtje. Dat maakt merkbaar verschil, vaart rustiger. Je denkt dat het eigenlijk wel meevalt en dan komt er een golf!
De voorspelling dat het na negenen rustiger zou zijn, klopt niet. Daar staat tegenover dat we zo hard gaan, dat we met de mogelijkheid spelen om zondagavond al aan te komen. Kijken hoe dit allemaal afloopt.

terug naar de reisverslagen


 Reisverslagen 2015
  van Caraïben naar
  Europa
 Reisverslagen 2014
  Zuid Atlantische
  Oceaan
 Reisverslagen 2013
  Indische Oceaan
 Reisverslagen 2012
  Maleisië
 Reisverslagen 2011
  van Australië naar
  Maleisië
 Reisverslagen 2010
  Stille Oceaan
 Reisverslagen 2009
  Stille Oceaan
 Reisverslagen 2008
  Stille Oceaan
juli - november 2007
 Ecuador - Marquesas -
  Genootschapeilanden
  -Frans

mei - juni 2007
 Panama & Galapagos
  -Harriet & Frans

maart - april 2007
 Cartagena & Panama
  -Frans

maart - april 2007
 Curaçao - Cartagena
  -Iris & Frans

mei 2006
 Curaçao
 STRIPVERHAAL
 - Coja &Proza

april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans

All Rights Reserved 2005-2014. | www.sy-gemini.nl | Design by IMAGEPOINT