Aangepast zoeken

Water -an art project
sail.robertschilder.com

GoFundMe button

 Recente positie op
 Shiptrak.org

Facebook button

Pinterest button

SAILING Weather  reisverslagen  
Verslag van week 51 van het jaar 2013
- door Kimberley

Dinsdag worden de nieuwe accu's afgeleverd en voor de rest staat het begin van de week in het teken van andere karweitjes op de joblist en het regelen van een game drive. Graag wil ik samen met Frans de wilde dieren van Afrika bekijken. Dit blijkt moeilijk te organiseren aangezien het hoogseizoen in volle gang is. Er is geen huurauto of busplek meer beschikbaar en eventjes zakt de moed ons in de schoenen. Dan worden we teruggebeld door het 'Garden Route' scooterverhuurbedrijf in George . Hij heeft zijn laatste scooter nog niet verhuurd en is bereid om deze naar Knysna te brengen. Yes!


Troy kiest er voor om op de Gemini te passen. Frans en ik vertrekken woensdagochtend op een knalrode 150 cc retro scooter en het wordt een prachtige rit langs de Garden Route. We rijden door de heuvels en langs meren met uitzicht op de Outeniqua bergen in de verte. Onderweg stoppen we in het plaatsje Wilderness, bezoeken daar het strand en vervolgen onze rit langs de kust totdat we aankomen bij het plaatsje Glentana waar we een kamer hebben geboekt.

Shamrock Guesthouse staat direct aan het strand en vanuit onze kamer hebben we een fantastisch uitzicht op de brekende golven van de Indische Oceaan. We lunchen en dineren in een strandtent en maken samen een strandwandeling. Het is opvallend hoe sterk de wind overal is en ook al is het hartje zomer in Zuid-Afrika, in de schaduw is het al snel frisjes. 's Avonds koelt het nog verder af en is het op eens te koud om zonder dik vest of jas rond te lopen.
Donderdagochtend staan we vroeg op voor een uitgebreid ontbijt. We maken een scooterrit van 45 minuten naar het Botlierskop Private Game Reserve. We kiezen dit keer niet voor de N2 snelweg, maar voor de rustigere scenic route langs de kust.
Botlierskop beslaat 3000 ha en tijdens een 3 uur durende game drive in een 4x4 terreinwagen zien we olifanten, neushoorns, antilopen, bonteboks, zebra's, giraffes, kudu's, leeuwen en struisvogels. Het is een indrukwekkende rit dwars door het bergachtige landschap en we moeten als we door de ruige bush rijden ons goed vasthouden om niet van de bankjes af te vallen.Zo gauw we dieren zien, stoppen we om foto's te maken en geeft de gids uitleg. Ze bevinden zich vaak maar op een paar meter afstand! Onverwacht merk ik dat ik de zebra's het leukst vind. Het is apart je te realiseren dat Zuid Afrika zoveel uiteenlopende exotische dieren huisvest die je normaal alleen in de dierentuin kunt bekijken.

Na de game drive rijden we met de scooter naar de plaats Mossel Bay. De Portugese ontdekkingsreizigers Bartholomeu Dias en Vasco da Gama waren de eerste Europeanen die de baai bezochten eind 15de eeuw. Mossel Bay bleek een goede plek om vers water in te slaan en handel te drijven met het lokale Khoekhoen volk.

Frans en ik bezoeken het Dias Museum Complex waar we de replica bezichtigen van het zeilschip (een caravel) van Dias ( 1488) Ook gaan we langs bij de oude milkwood boom die werd gebruikt door de zeevaarders om post voor het thuisfront achter te laten die later opgepikt werden door de bemanning van boten op de weg terug. Het is nog steeds mogelijk om onder de boom een brief of kaart met speciale stempel te posten en ik verstuur een kaart naar mijn moeder.

We leveren de scooter af in George en de eigenaar, een zogenaamde Cape Coloured, brengt ons in zijn witte Mercedes terug naar Knysna. Hij is zo enthousiast dat twee Europeanen een scooter van hem hebben gehuurd dat hij onderweg nog stopt om ons de Segdefield delta te laten zien.

Vanaf een klif hebben we een wijds uitzicht over zee. Onderwijl vertelt hij dat zijn scooterverhuurbedrijfje nog niet zo goed loopt. Scooterrijden in Zuid Afrika is niet populair en Afrikaners vinden het een gevaarlijke gedachte om met een scooter de snelweg op te gaan. Frans en ik hebben het scooteren wel leuk gevonden. Het is wel zaak het verkeer goed in de gaten te houden en waar mogelijk op de vluchtstrook te rijden. Automobilisten hebben nog al eens de neiging zo'n scootertje af te snijden. Hier wordt rijden op de vluchtstrook trouwens niet als overtreding gezien. Toen we uitweken voor een politieauto werden we bedankt in plaats van berispt.

Terug in Knysna blijkt Troy ook genoten te hebben. Eerst won hij de pot van 200 rand (20 dollar) in de yacht club. Hierna is hij gaan feesten en wij krijgen van verschillende yachties vragen of hij wel goed bijgekomen is van zijn roes en terug op de Gemini heeft kunnen komen.
Die avond braaien we met de crew van Mie bij de yachtclub. Het is bizar hoe goedkoop het vlees hier is en ook nog eens van goede kwaliteit. Dan begrijp je ook beter waarom braaien hier zo populair is.
Vrijdag klussen de mannen aan de boot en zien dat de nieuwe accu's niet de juiste laadstroom krijgen. Uitzoeken wat het probleem is, neemt zoveel tijd in beslag dat we uiteindelijk halsoverkop nog boodschappen moeten doen.

Anthony en Fiona komen borrelen aan boord en we nemen hen mee uit eten bij het visrestaurant Ocean's Basket direct aan het water gelegen. Die avond eet ik voor het eerst oesters. Lekker!
De volgende ochtend klopt al om kwart over acht een elektricien op de romp van de GEMINI. We liggen nog allemaal te slapen, maar voor zo'n hulp willen we wakker worden. Jammer genoeg blijkt hij niet veel af te weten van bootelektriciteit en uiteindelijk adviseert hij ons om tijdens de aankomende trip naar Simonstown de laadstroom goed in de gaten te blijven houden .... Een meevaller is dat hij niks rekent voor zijn diensten.

Rond een uur of vier komt Anthony ons ophalen en hij brengt ons naar een van de boerderijen in Gouna waar die middag een boerenmarkt wordt georganiseerd. Hier verkopen en ruilen de mensen uit de omgeving hun groente en fruit, maar ook zelfgemaakt gebak, kaas, pasta, marinade en potbaksels zijn er te koop.

Het is een gezellige bijeenkomst en we worden na afloop uitgenodigd om samen met Fiona en Anthony te blijven braaien. De beste braai tot nu toe!

Troy en Frans zien dat er wel erg sprinkhanen in de moestuin van de boerderij zijn en besluiten de boerin een handje te helpen. Binnen een half uur hebben ze een doos vol.

Op de markt zijn ook de landbouwarbeiders van diverse farms aanwezig. Ze blijken allemaal afkomstig uit Malawi en dat is niet zonder reden. Behalve dat het goede vaklieden zijn, worden ze ook uit veiligheidsoverwegingen voor het werk aangenomen. Locals zouden wel eens nieuws over wie waar woont en wat men al dan niet bezit, kunnen overbrengen naar de townships met negatieve gevolgen van dien, terwijl Malawians zich niet mengen met de mensen uit de stad. In Zimbabwe werden farms zonder pardon door locals in beslag genomen en men probeert onder meer door dit ' personeelsbeleid' vergelijkbare situaties te voorkomen. Troy volgt de Malawians naar hun partyground aan de rand van de boederij op de voet gevolgd door mij en later ook Frans. Al snel zitten we in een kring van boomstronken rond het pak rode wijn.

Die avond slapen we bij Anthony en Fiona niet in de cottage, want die hebben ze verhuurd. Frans slaapt onder de (verlaagde) partytent in de tuin op een strecher, Troy ligt in de achterbak van de pick-up truck en ik slaap op de bank. Het gemekker van de schapen en Lizzy in het bijzonder, die zowat op de stretcher springt, was die morgen voor Frans wel een aparte waking-up!

Die ochtend hijsen Frans en Anthony zich in de witte imkerpakken om de bijenkolonie te inspecteren. Het blijkt wederom dat de bijen geen honing produceren wat waarschijnlijk komt doordat er in de omgeving te weinig voedsel voor ze te vinden is.

Daarna neemt Anthony ons mee naar Buffalo Beach, een prachtig strand en druk bezocht door vakantiegangers. Behalve de beveiliging zijn er geen donkere mensen te bekennen.... Het water is in vergelijking met Sint Maarten ijskoud en voor mij werd het niet meer dan pootje baden. Dit water van de Indische Oceaan zou nog warm zijn in vergelijking met het water van de Atlantische Oceaan rond Simonstown en Kaapstad waar we binnenkort naar toe gaan. Terug van het strand braaien we nog maar een keer en nu met het vlees wat onderhand wel eens de koelkast uit moet. Na het eten vertrekken we naar de plaatselijke craft en souveniers markt in de parkeergarage boven de supermarkt Checkers.

terug naar de reisverslagen Reisverslagen 2011
  -Frans

juli - november 2007
 Ecuador - Marquesas - Genootschapeilanden
  -Frans

mei - juni 2007
 Panama & Galapagos
  -Harriet & Frans

maart - april 2007
 Cartagena & Panama
  -Frans

maart - april 2007
 Curaçao - Cartagena
  -Iris & Frans

mei 2006
 Curaçao
 STRIPVERHAAL
 - Coja &Proza

april 2006
 Isla de Margarita
 - Aad & Frans

maart - april 2006
 Curaçao-Isla de Margarita
 - Stefan, Richard & Frans

mei-juni´05
  Cuba-Jamaica-Haiti-
 Curaçao
 - Toos, Wilma &Frans

april.´05
  Cuba zuidkust
 - Harriet &Frans

mrt-apr.´05
  Cuba
 - Frans

februari´05
  St Maarten-St Croix-
 Puerto Rico-
 Dom.Republiek-Haiti-
 Jamaica-Cuba
 - Art, Lies & Frans

kerst´04 - jan´05
 Kp Verden - St Maarten
 - Iris & Frans

najaar 2004
  Ned-Gran Canaria
 - Lino & Frans

All Rights Reserved 2005-2014. | www.sy-gemini.nl | Design by IMAGEPOINT